29 de maig 2020

DIVENDRES POSA'T EL DAVANT-AL




Bon dia

Com podeu veure, a l'escola, la primavera continua plena  de flors, de verd i d'aigua.





La setmana passada et vaig parlar de la importància de no deixar massa temps entre àpats, això està molt relacionat amb el metabolisme basal.


Segurament algun cop t'hauràs preguntat perquè persones que mengen molt son primes i d'altres que mengen poc i s'engreixen amb facilitat. Doncs pot ser per varies causes, però influeix moltíssim el metabolisme basal de cadascú.


Què és això del metabolisme basal?


Les necessitats d'energia de qualsevol ésser viu es calculen amb la suma de varis components. A l'energia requerida per l'organisme en repòs absolut i a temperatura constant se li diu Taxa de Metabolisme Basal (TMB), que és la mínima energía que necessitem per mantenir-nos vius.

L’energia que s'empra en el metabolisme basal està destinada a:

  • Metabolisme cel·lular (50%)

  • Síntesi de mol·lècules, sobre todo de proteïnes (40%)

  • Treball mecànic intern (moviment dels músculs respiratoris, contracció del cor, etc..) (10%)

La despesa metabòlica depèn de diferents factors:

  • Temperatura corporal: Si la temperatura del cos és alta augmenta el metabolisme basal.

  • Temperatura externa: La temperatura ambiental també afecta. Quan t'exposes al fred el cos augmenta el consum calòric per mantenir la temperatura corporal.

  • Activitat glandular: La glàndula tiroides produeix la hormona tiroxina. Com més gran és la producció de tiroxina major és el metabolisme basal.

  • Exercici: La pràctica d'exercici no només crema calories, sinó que també augmenta el metabolisme basal ja que el teixit muscular és més demandant de greix.

  • Edat: Els nens tenen taxes més altes que els avis.

  • Sexe: És més baixa en les dones perquè la proporció natural de greix corporal és major.

  • Alimentació: Si fem una dieta pobre en calories, o un dejú prolongat, l'organisme fa baixar notablement l'energia consumida en repòs per tal de fer durar més temps les reserves energètiques disponibles.

El metabolisme basal es mesura en calories i es calcula mitjançant unes equacions que tenen en compte, a més més, el pes, l'alçada i l'edat.


Avui la recepta que et porto és d'un refrigeri que pots portar a la motxilla si surts de casa molta estona i que et treu la gana i et dóna energia de manera molt saludable.


Farem barretes energètiques boníssimes!



Ingredients per 6 o 7 barretes ( hauràs de guardar-les a la nevera perquè ja fa caloreta):

  • 100 g de civada

  • 60 g de llet

  • 1 cullerada de cacau en pols

  • 55 g de mantega

  • 25 g de crema de cacauet

  • 110 g de sucre

  • 1 ou

  • essència de vainilla

  • una miqueta de sal

Elaboració:

  • Posa en una olla petita el cacau, la mantega, el sucre i una miqueta de sal

  • Escalfa a foc mitjà, movent perquè els ingredients s'integrin. Deixa que comenci a bullir i quan passi un minut retira del foc.

  • Mentrestant, en un bol ampli col·loca els flocs de civada, afegeix la crema de cacauet, l’ou i la essència de vainilla. Barreja bé.

  • Quan treguis la llet del foc, aboca-la lentament a sobre de la civada, barreja poc a poc fins que s'integri tota. Deixa reposar mitja hora aproximadament, perquè la civada s'hidrati.

  • Prepara un motlle quadrat, folra-ho amb paper vegetal i aboca la massa.

  • Pre-escalfa el forn a 200 graus amb calor a dalt i sota. Quan estigui, introdueix la safata i forneja durant 20 minuts.

  • Retira del forn i deixa que es refredi una mica abans de desemmotllar, després passa la preparació al marbre de la cuina i talla les barretes de la mida que desitgis.

  • Deixa-les que es refredin totalment.

  • Per conservar-les fica-les en un pot hermètic, pots enrotllar-les en paper vegetal.

Tindràs un bon refrigeri que et pot servir tant d'esmorzar com de berenar. 

A gaudir! Bon profit!


Si t'han agradat les barretes i vols saber més sobre elles i conèixer més receptes, et deixo l'enllaç d'una doctora en medicina esportiva i nutricionista que et donarà moltes idees:

barretes energètiques - receptes


Fins la setmana que ve!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada